Jaarthema


BE PREPARED

be prepared

Nothing beats the original

Met Be Prepared zetten we dit jaar één van onze rotsvaste basispijlers extra in het licht: dienst. "Wees paraat om het juiste ding te doen op het juiste moment", zei onze oprichter, Chief Scout of the World Baden Powell himself, 100 jaar geleden. Met zijn legendarische motto Be Prepared stak hij het vuur aan de lont, want miljoenen scouts en gidsen over de hele wereld gebruiken Be Prepared nog altijd als lijfspreuk. Van in het begin is dienst zo één van onze handelsmerken, maar toch kunnen we dienst moeilijk uitroepen tot de meest populaire basispijler. "Dienst", "helpen" of "goede daad" vinden we al snel wat soft of te oubollig klinken. We moeten af van die drempelvrees en terugkeren naar het vuur in scouting. En hoe kan je dat beter doen dan door een heel jaar paraat te staan voor elkaar, je groep en de wereld onder het motto "Be Prepared"?

Vuur in scouting

Als scouts en gidsen zijn we niet onverschillig voor de wereld rondom ons. We proberen ons bewust te zijn van dingen die dichtbij of verder af gebeuren en gaan zelf aan de slag. Klaar staan om anderen te helpen, een handje toesteken waar nodig en bereid zijn om verder te gaan dan onze eigen leefwereld: het is als een vuur, een brandend spoor dat we doorgeven. Wij zijn niet op zoek naar erkenning en willen niets tastbaars in ruil, maar we willen actief en "met groot plezier en kleine daden opkomen voor onze omgeving en een kleurrijk Vlaanderen." En wij, als leiding, moeten onze leden hierbij helpen door zelf het goede voorbeeld te geven, hen aan te moedigen om dienstbaar te zijn en hun goede daden te waarderen.

572 weken

Dienstbaar bén je niet zomaar uit het niets, je moet het leren en dat kost tijd. We kiezen er daarom bewust voor om jullie de dienstgedachte te leren en onze leden voor te bereiden: Be Prepared. Van onze jongste takken verwachten we niet dat ze meteen actieve wereldverbeteraars zijn, maar een eerstejaars kapoen die een tweedejaars helpt zijn veters te knopen of helpen waar je kan tot begrip in elk nest of volkje maken: dat is paraat zijn. Met de oudere takken kan je al een stapje verder gaan en werken aan grotere projecten. Leer hen dat dienst niet enkel binnen scouting kan, daag hen uit en sta versteld van het prachtige resultaat. Tussen de eerste scouts- en gidsenminuut bij de kapoenen en het begin van het jinjaar liggen 572 weken. Tijd genoeg dus om het te leren!

 

Download hier het jaarlied of bekijk het filmpje!